Etsivulle Vinkit Miten pesen näppärästi matot?
tekstiilit

Miten pesen näppärästi matot?

1. Tee Havu Mäntysuopa -saippuasta tai nestemäisestä Havu Mäntysuopa liuoksesta Mieto liuos sankoon tai pesualtaaseen.
2. Käytä pehmeää harjaa ja harjaa aina maton kudelman suuntaan.
3. Huuhtele matto huolellisesti ja toista sama käsittely maton toiselle puolelle.
4. Kuivaa matto ilmavasti.

Pese matot tasaisella alustalla, etteivät ne kulu epätasaisesti. Räsymatto harjataan aina kudelman suuntaan, jolloin harjakset pureutuvat kuteiden väliin. Matot kannattaa pestä huolellisesti, sillä muuten vanha lika nousee takaisin pintaan. Huuhtele huolellisesti: kuivan maton kuuluu tuoksua puhtaalta, ei tunkkaiselta tai saippualta. Käytä mielummin pehmeää harjaa kuin kovaa juuriharjaa, ettei kuteen pinta vahingoitu. Jos käytät painepesuria, kokeile ensin vanhalla matolla, jonka vaurioitumisesta ei ole haittaa. Arvomattoja ei kannata pestä painepesurilla.

Kuivaa matto ilmavasti, älä ripusta pelkälle narulle. Pujota naru ensin muoviputken sisään, jottei mattoon ei jää terävää taitetta, tai nosta matot puukaiteelle tai pitkälle riu’ulle valumaan. Muista ripustaa raidallinen matto aina kuivumaan siten, että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Tällöin värit eivät leviä. Parhaiten matot kuivuvat yleensä loppukeväästä tai alkukesästä lämpimänä ja hiukan tuulisena päivänä, jolloin vesi haihtuu matoista nopeasti.

Älä kaada Mäntysuopa-pesuvettä suoraan vesistöön, vaan imeytä se maahan. Vaikka pesuaine ei itsessään ole myrkyllistä, se saattaa rehevöittää vesiä. Useimmilla yleisillä matonpesualtailla jätevedet ohjataan kunnalliseen vedenpuhdistuslaitokseen.

Kaikki vinkit arrow-txt_blue

Katso vinkkiin liittyvät tuotteet arrow_down-txt_blue

Katso vinkkiin liittyvät kysymykset ja vastaukset kysy ja vastaa