Etsivulle Vinkit Miten voin torjua kasvien tuholaisia?

Miten voin torjua kasvien tuholaisia?

Yhtä lailla ammatti- kuin harrastelijapuutarhurit ovat vuosikausia torjuneet lentäviä, ryömiviä, hyppiviä ja maassa eläviä tuholaisia kuten hyönteisiä, punkkeja ja kirvoja ja perhosen toukkia mahdollisimman puutarhaystävällisesti saippuavesiliuoksella. Havu Mäntysuopa on suosittu aine tuholaisten torjuntaan kasvihuoneissa, ulkosalla ja huonetiloista. Mäntysuovasta tehdään 2-3% liuos lämpimään veteen, vaikka sadeveteen. Sekoita 2-3 dl Havu Mäntysuopaa 10 litraan vettä. Kasvit kastellaan tai ruiskutetaan liuoksella hyvin huolellisesti. Kasveja ei pidä suihkuttaa polttavassa auringonpaisteessa eikä liian vahvalla liuoksella, koska se voi vaurioittaa lehtiä. Torjunta olisi paras ajoittaa iltaan, jolloin hyödylliset mehiläiset eivät enää lentele puutarhassa. Suihkuta kasveja pari kertaa muutaman päivän välein.
 
Lehtikirvat ovat puutarhakasvien yleisimpiä tuholaisia. Ne ovat muutaman millin pituisia, ruskeita, mustia tai keltaisia pehmeäpintaisia hyönteisiä. Kirvat ovat kuivien ja lämpimien kesien vitsaus. Ne elävät nuorissa, pehmeissä versoissa ja imevät kasvien nesteitä, aiheuttaen lehtien ja versojen käpristymistä. Lempein torjuntatapa on yrittää ensin päästä kirvoista eroon ruiskuttamalla kasvit mäntysuovalla.
 
Perhosentoukista tunnetuin lienee tuomenkehrääjäkoin toukka. Se kutoo vaaleaa seittiä, joka lopulta peittää tuomen kokonaan. Perhosen toukkia torjutaan samalla tavalla kuin lehtikirvoja.
 
Myös Tolu Puu-Parkettia on käytetty torjunta-aineena. Se tehoaa härmän ja pehmeäihoisten tuholaisten (ks. yllä) hävittämiseen huonekasveista, kukkaruukuista ja puutarhoista. Kasvusto ruiskutetaan 2-3-prosenttisella liuoksella eli sekoitussuhde 2-3 dl 10 litraan vettä. Käsittely uusitaan tarpeen mukaan.

Huom! Muita Tolu-tuotteita ei suositella kasvien käsittelyyn. Niissä on puhdistavia ainesosia, jotka saattavat auringonvalon kanssa yhdessä aiheuttaa kasvien vihreisiin osiin vaaleita läiskiä.

Kaikki vinkit arrow-txt_blue

Katso vinkkiin liittyvät tuotteet arrow_down-txt_blue

Katso vinkkiin liittyvät kysymykset ja vastaukset kysy ja vastaa