Etsivulle ⟩ Keittiön siivous – 9 vinkkiä puhtaampaan keittiöön

Keittiön siivous – 9 vinkkiä puhtaampaan keittiöön

Keittiön siivous vaatii usein eri niksejä kuin muu siivous, sillä keittiössä esiintyy erityylistä likaa kuin muualla kodissa. Keräsimme alle kaiken, mitä sinun tulisi tietää keittiön puhdistuksesta aina jääkaapin siivouksesta uunin puhdistukseen – ja valitsimme kuhunkin askareeseen parhaiten sopivat puhdistusaineet.

 1. Uunin puhdistus
 2. Induktiolieden puhdistus
 3. Mikron puhdistus
 4. Jääkaapin puhdistus
 5. Homeisen jääkaapin_puhdistus
 6. Jääkaapin poistoputken puhdistus
 7. Lavuaarin puhdistus
 8. Keittiön viemärin puhdistus
 9. Keittiön pintojen puhdistus

 

1. Uunin puhdistus

Uunin puhdistus kotikonstein on helppoa, kun käytössä on oikeat puhdistusaineet. Uunin puhdistukseen toimii parhaiten tehokas K2r Uunin- ja Grillinpuhdistaja.

 1. Peitä uunin ilma-aukot, ja suihkuta vaahtoa 20 cm etäisyydeltä tasaisesti uunin sisäpinnoille.
 2. Anna vaikuttaa vähintään tunnin ajan (mieluiten yön yli).
 3. Pyyhi lopuksi huolellisesti kostealla sienellä tai rätillä.
 4. Toista käsittely tarvittaessa.

Uunin puhdistus mäntysuovalla

Uunin puhdistus mäntysuovalla onnistuu vaivattomasti: varusteiksi tarvitset vain harjan, talouspaperia ja sokeripalan. Kun uuni seuraavan kerran lämpiää, täyttää keittiön Havu Mäntysuovan raikas, puhdas, muistoja mieleen tuova tuoksu.

 1. Kostuta kylmän uunin sisäpinnat.
 2. Painele Havu Mäntysuopaa sienellä kaikkialle uunin pinnoille, myös luukun lasiin.
 3. Kuumenna uuni 50 °C:een ja pidä se lämpimänä tunnin ajan. Kun uuni on lähes jäähtynyt, hankaa pintoja kevyesti sienellä tai pehmeällä harjalla.
 4. Imeytä Havu Mäntysuovan irrottama lika ja rasva ensin talouspaperiin ja pyyhi sen jälkeen pinnat useampaan kertaan lämpimällä vedellä huuhdotulla siivousliinalla.
 5. Mäntysuopa on hyvä uuninpuhdistusaine, sillä lämmin mäntysuopa pehmittää myös uunin lasiluukkuun tiukkaan kiinni palaneet rasvaroiskeet. Poista pinttynyt lika hankaamalla sokeripalalla. Havu Mäntysuovan kostuttama sokeri sulaa eikä naarmuta herkkääkään pintaa.

 

2. Induktiolieden puhdistus

Induktiolieden puhdistus onnistuu parhaiten, kun toimiin ryhtyy heti ruoanlaitoin jälkeen. Älä anna tahrojen kuivahtaa, sillä se voi tehdä niistä hankalat poistaa! Induktiolieden puhdistukseen tarvitset parhaimmillaan vain kostean liinan ja sopivan puhdistusaineen. Näin onnistut:

 1. Anna lieden jäähtyä käytön jälkeen ja pyyhi lieden pinnalla olevat ruuanpalat ja murut pois.
 2. Suihkuta Tolu Helppo Puhdistaja yleispuhdistussuihketta pinnalle, anna sen vaikuttaa hetki ja pyyhi kostealla liinalla lika pois.
 3. Mikäli induktioliesi on hyvin rasvainen, voit käyttää Tolu Keittiö -erikoispuhdistussuihketta irroittamaan itsepintaista rasvalikaa.
 4. Palaneille ja sitkeille tahroille voit käyttää muovista lastaa, varo kuitenkin naarmuttamasta lieden pintaa
 5. Viimeistele työ pyyhkimällä pinta kostealla liinalla

 

3. Mikron puhdistus

Mikroaaltouuni on hyvä puhdistaa säännöllisesti, jotta lika sen sisällä ei kovetu ja ala keräämään bakteereja. Kuivuneenkin lian saa kuitenkin pois oikeilla puhdistusaineilla. Näin onnistut:

 1. Irrota lasialusta. Pese tiskiharjalla, huuhtele ja kuivaa.
 2. Käytä kosteaa siivousliinaa uunin päällisen ja sisäosien pyyhkimiseen.
 3. Lisää puhdistusaine ja anna vaikuttaa. Puhdistusaineeksi sopii esimerkiksi K2r Uunin- ja Grillinpuhdistaja. 
 4. Jos lika on tarttunut kiinni seinämiin, painele likaa kostealla siivousliinalla. Vältä hankaavia välineitä ja aineita. Käytä vettä vain maltillisesti.
 5. Pese suojakupu.
 6. Tarkista myös mikron tiivisteiden puhtaus.
 7. Ikäviä hajuja? Voit poistaa mikron hajut lämmittämällä mikrossa astiaa, jossa on 2 rkl soodaa ja 1 kuppi vettä.

 

4. Jääkaapin puhdistus

Jääkaappi on hyvä puhdistaa kerran kuukaudessa ja putsata perusteellisemmin noin puolen vuoden välein. Myös jääkaapin oven puhdistus kannattaa muistaa siivousoperaation yhteydessä.

 1. Kytke jääkaapin virta pois päältä ja tyhjennä jääkaappi kokonaan. Heitä samalla vanhentuneet tuotteet pois.
 2. Irrota hyllyt ja pese ne kuumalla vedellä. Käytä tarvittaessa puhdistussprayta, esimerkiksi Tolu lasi & Ikkina -puhdistussprayta.
 3. Suihkuta yleispesuainetta tahroihin. Puhdistusaineeksi sopii esimerkiksi Tolu Käyttövalmis, joka puhdistaa tehokkaasti jääkaapin sisäpuolen pinttyneen lian ja rasvaroiskeet.
 4. Pyyhi jääkaappi kuumalla vedellä ja puhtaalla liinalla. Pyyhi myös ulkopuoli.
 5. Tarkista lopuksi, ettei poistovesiaukko ole tukkeutunut. Pyöräytä suuaukkoa liinalla tai avaa tukos varovasti vanupuikolla. Muista myös jääkaapin tiivisteiden puhdistus!
 6. Kytke virta takaisin päälle! Aseta hyllyt ja lokerot paikoilleen sekä elintarvikkeet takaisin.

 

5. Homeisen jääkaapin puhdistus

Jääkaappi kerää helposti ylimääräistä kosteutta. Myös läikähtäneet nesteet edesauttavat homeongelman syntymistä. Tärkein ohje homeisen jääkaapin puhdistuksessa onkin ennaltaehkäisy: Jääkaappi on hyvä puhdistaa ja sulattaa ainakin kerran kuussa, jotta hometta ei pääse syntymään. Lisäksi kannattaa muistaa pyyhkiä säännöllisesti jääkaapin ovessa oleva tiivistenauha mikrokuituliinalla. Jääkaapin tiivisteiden puhdistus estää tehokkaasti hometta muodostumasta.

Homeisen jääkaapin puhdistus on hyvä suorittaa mahdollisimman miedoilla pesuaineilla. Happamia pesuaineita tulisi puolestaan välttää, sillä ne saattavat ruostuttaa jääkaapin sisällä olevat metalliosat. Kokeile esimerkiksi emäksistä Tolu Tunturin Kevät yleispuhdistusainetta, jota voit itse laimentaa vedellä. Pyyhi jääkaappi lopuksi etikalla, jotta hajut ja homeet pysyvät poissa. Etikan vahvaa tuoksua ei kannata säikähtää, se ei jää haisemaan jääkaappiin pitkällä aikavälillä.

Poista lopuksi homeen haju jääkaapista ruokasoodalla tai etikalla. Homeen haju jääkaapissa tarttuu helposti myös jääkaapissa säilöttäviin ruokiin ja tekee ruoista käyttökelvottomia.

 1. Aseta kulhollinen ruokasoodaa puhdistettuun jääkaappiin. Sooda imee ikävät hajut pois jääkaapista nopeasti.
 2. Aseta kulhollinen etikkaa yön yli jääkaappiin. Hajut ovat aamulla tipotiessään.

 

6. Jääkaapin poistoputken puhdistus

Jääkaapin takaosassa oleva veden poistoputki tukkeutuu aina ajoittain. Putken puhdistaminen voi olla haastavaa, sillä sitä on vaikeahko poistaa paikoiltaan purkamatta jääkaappia. Lisäksi sopivaa työkalua ohuen ja pitkän putken puhdistamiseen on vaikea löytää. Tähänkin löytyy kuitenkin vinkki!

 1. Samalla, kun imuroit jääkaapin takaosaa pölyistä, ota myös poistoputken alapää irti ja laita se imurin putkeen.
 2. Tee kädelläsi “tiiviste” poistoputken ja imurin suun ympärille, jotta imuri imee poistoputken puhtaaksi liasta. Näin jääkaapin sisälle ei kerry hometta aiheuttavaa vettä, vaan vesi pääsee haihtumaan oikeaa kautta.
 3. Puhdista suuaukko myös jääkaapin sisäpuolelta. Pyöräytä poistoputken suuaukkoa liinalla tai avaa tukos varovasti vanupuikolla.
 4. Täytä jääkaappi niin, että pakkaukset eivät kosketa jääkaapin takaseinää. Jos pakkaukset ovat liian kiinni takaseinässä, voivat ne muodostaa jääkaapin perälle jäätä ja vettä. Vesi voi irrottaa pakkauksista pieniä roskia, jotka tukkivat helposti poistoputken aukon.

 

7. Lavuaarin puhdistus

Tiskialtaan puhdistus on hyvä tehdä säännöllisesti, sillä se pitää myös viemärin puhtaana. Siivoa aina ruoantähteet lavuaarista, äläkä jätä likaisia asioita lavuaariin pitkäksi aikaa. Tiskialtaan puhdistus voi vaatia myös tahranpoistoa! Valkoiset jäljet teräspinnassa ovat kalkkeutumaa, jota kova vesi aiheuttaa. Kiinnitä lavuaarin puhdistuksessa erityistä huomiota puhdistusvälineisiin. Vahvat kemikaalit, kuten valkaisuaineet, voivat jättää jälkiä lavuaarin pintoihin. Lisäksi hankaavat pesusienet tai teräsvilla naarmuttavat helposti etenkin ruostumatonta terästä.

 1. Poista teräksen pinnassa olevat tahrat sopivalla puhdistusaineella tai etikkaa ja vettä sisältävällä seoksella (yksi osa etikkaa ja viisi osaa vettä).
 2. Käytä lavuaarin puhdistukseen mikrokuituliinaa ja huuhtele lopuksi koko alue puhtaalla vedellä.
 3. Puhdista tiskipöytä pesuainevedellä kostutetulla tiskirätillä. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi Tolu Manteli yleispuhdistusaine.
 4. Kuivaa pinnat mikrokuituliinalla. Se ei jätä jälkiä tai raitoja tiskialtaan pintaan.

 

8. Keittiön viemärin puhdistus

Keittiön viemärin puhdistus on olennainen osa keittiön siisteyttä. Viemärien puhdistus onnistuu esimerkiksi Tolu Kylpyhuoneella.Tukkiutuneen viemärin saa taas yleensä auki viemärinavausnesteellä. Mikäli tukkiutunutta viemäriä ei heti avaa, se alkaa ajan myötä haista ja levittämään bakteereita koko keittiöön. Myös keittiökaappien sisältö voi tarjota avun viemärin puhdistukseen. Viemärin puhdistus onnistuu kotikonstein seuraavilla askelilla:

 1. Kuivaa pesuallas ja kaada viemäriin 1 kuppi ruokasoodaa.
 2. Kaada perään 2 kuppia kiehuvaa vettä ja odota muutama minuutti.
 3. Lisää vielä yksi annos ruokasoodaa ja kaada heti perään 1 kuppi valkoviinietikkaa.
 4. Aseta tulppa paikoilleen.
 5. Aineet alkavat reagoida sihisten. Odota, että kupliminen loppuu ja lisää viemäriin vielä 2 kuppia kiehuvaa vettä, joilla huuhdot aineet huolella alas.

 

9. Keittiön pintojen puhdistus

Keittiön pinnoille leviää ruoanvalmistuksen yhteydessä rasva- ja valkuaislikaa sekä murusia. Lisäksi pöly kiinnittyy rasvaisille pinnoille tavallista nopeammin. Keittiön laajojen pintojen puhdistukseen sopivat loistavasti esimerkiksi Tolu Aito, Mänty ja Koivu -yleispuhdistusaineet. Näin onnistut:

 1. Sekoita 1 dl puhdistusainetta 1 litraan haaleaa vettä.
 2. Puhdista pinnat.
 3. Pyyhi lopuksi pinnat puhtaalla pyyhkeellä.

 

Vinkit

Joka kodissa näkyy elämisen jälki ja välillä tuntuu, että kodin puhtaana pitämiseen menee liiaksi aikaa. Siksi tänne on koottu vinkkejä helpottamaan arkielämää. Puhtaassa kodissa on mukava asua.