Etsivulle ⟩ Parhaat siivousvinkit – 8 ohjetta kodin siivoukseen

Parhaat siivousvinkit – 8 ohjetta kodin siivoukseen

Joka kodissa näkyy elämisen jälkiä ja välillä tuntuu, että kodin puhtaana pitämiseen menee liiaksi aikaa. Kokosimme siksi vinkkejä kodin siivoukseen helpottamaan arkielämää. Puhtaassa kodissa on mukava asua.

  1. Maton pesu
  2. Parketin pesu
  3. Laminaatin pesu
  4. Grillin puhdistus
  5. Saunan pesu
  6. Steariinin poisto kankaasta tai kovalta pinnalta
  7. Puhelimen näytön puhdistaminen
  8. Ilmanraikastin kotiin

 

1. Maton pesu

Pese matot tasaisella alustalla, etteivät ne kulu epätasaisesti. Matot kannattaa pestä huolellisesti, muuten vanha lika nousee takaisin pintaan. Jos käytät painepesuria, kokeile ensin vanhalla matolla, jonka vaurioitumisesta ei ole haittaa. Arvomattoja ei kannata pestä painepesurilla.

Toimi näin: Tee Havu Mäntysuopa -saippuasta tai nestemäisestä Havu Mäntysuopa liuoksesta mieto liuos sankoon tai pesualtaaseen. Käytä pehmeää harjaa ja harjaa aina maton kudelman suuntaan. Esimerkiksi kova juuriharja voi vahingoittaa maton kudelmaa. Huuhtele matto huolellisesti ja toista sama käsittely maton toiselle puolelle. Kuivan maton kuuluu tuoksua puhtaalta, ei tunkkaiselta tai saippualta. Kuivaa matto ilmavasti, älä ripusta pelkälle narulle. Muista ripustaa raidallinen matto aina kuivumaan siten, että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Tällöin värit eivät leviä. Älä kaada Mäntysuopa-pesuvettä suoraan vesistöön, vaan imeytä se maahan. Vaikka pesuaine ei itsessään ole myrkyllistä, se saattaa rehevöittää vesiä.

 

2. Parketin pesu

Ennen kuin alat parketin pesuun, selvitä, millainen parketti on kyseessä. Parketin pesussa on tärkeää käyttää vain vähän vettä, sillä vesi voi vahingoittaa herkkää puulattiaa. Jos lattia on pintakäsitelty, se voi olla lakattu, maalattu, öljytty tai vahattu. Vahatun lattian pesussa voi käyttää hieman enemmän vettä, sillä se on itsessään erittäin hyvin vedenkestävä.

Erityisen likaiselle puu- tai parkettipinnalle kannattaa valita hoitava, mutta tehokas, lattianpesuaine. Parketin tai puulattian pesu esimerkiksi remontin jälkeen onnistuu parhaiten, kun valitsee Tolu Mänty, Aito tai Koivu pesuaineen. Ne sopivat erityisesti kodin likaisten puu- ja parkettipintojen puhdistukseen ja niissä on puuta hoitavia luonnonöljyjä.

Toimi näin: Lakaise, imuroi tai moppaa lattia mikrokuitumopilla. Sekoita 50 ml puhdistusainetta 10 litraan haaleaa vettä. Tätä sekoitussuhdetta voi käyttää myös nihkeämoppaukseen, käsiteltyjen ja käsittelemättömien luonnonmateriaalipintojen puhdistukseen. Moppaa lattia seoksella puun syiden suuntaan. Älä käytä liikaa vettä, ettet vahingoita herkkää puulattiaa. Erityisen itsepintaisten kohtien pesua varten kasta rätti pesuaineeseen ja pyyhi. Käy koko lattia läpi uudelleen puhtaalla vedellä kastellulla, nihkeällä mopilla. Varmista, ettei lattialle jää vettä eikä pesuainetta. Älä missään vaiheessa seisota vettä lattialla! Anna lattian kuivua lopuksi itsestään.

 

3. Laminaatin pesu

Laminaattipinnat saat kätevästi puhtaaksi Tolu Laminaatti-Parketti -yleispuhdistusaineen avulla. Tuote on pH-neutraali ja mieto, josta johtuen laminaatti- ja parkettipinnat puhdistuvat hellävaraisesti. Se myös kuivuu nopeasti ja sisältää miellyttävän tuoksun.

Toimi näin: Käytä yleispuhdistukseen tuotetta 40 ml (=2 korkillista) 5 litraan vettä. Pyyhi puhdistettava pinta pesuliuoksella ja anna kuivua. Erillistä huuhtelua ei tarvita.

 

4. Grillin puhdistus

Grillin ja grilliritilöiden puhdistus onnistuu parhaiten tehokkaalla K2r Uunin- ja Grillinpuhdistajalla.

Toimi näin: Suihkuta vaahtoa 20 cm etäisyydeltä tasaisesti grillin sisäpinnoille. Anna vaikuttaa vähintään tunnin ajan. Pyyhi lika irti hankaussienellä. Pyyhi lopuksi vielä vaahto huolellisesti pois grillistä. Toista käsittely tarvittaessa. Likaisen grillin puhdistus voi vaatia useamman käsittelyn.

 

5. Saunan pesu

Saunan pesu kannattaa tehdä perusteellisemmin ainakin muutaman kerran vuodessa. Pese sauna Tolu Aito, Mänty, tai Koivu -puhdistusaineiden ohjeen mukaisella liuoksella joko harjaa tai sieniliinaa käyttäen. Saunan pesu onnistuu myös mäntysuovalla, esimerkiksi Havu Mäntysuopa-liuoksella.

Toimi näin: Poimi kiuaskivet pois kiukaasta. Upota ne puhtaaseen veteen ja harjaa puhtaaksi. Kastele saunan katto, puuseinät, lauteet ja ritilät vedellä. Pese sauna puhdistusaineella. Saunan lauteiden pesu kannattaa tehdä hankaussienellä tai erityisellä saunaharjalla, jos lauteet ovat kovin pinttyneet. Sen avulla pääset myös laudelautojen väleihin. Huuhtele pinnat vedellä puhtaaksi. Jos mahdollista, kuivata lauteet, puupenkit ja lattiaritilät raikkaassa ulkoilmassa. Pyyhi kiukaan kyljet kostealla rievulla. Lopuksi pese ja huuhtele lattia huolellisesti, jottei se jää liukkaaksi.

 

6. Steariinin poisto kankaasta tai kovalta pinnalta

Steariini on juhlien aikaan yleinen tahrojen aiheuttaja, mutta ei suinkaan mahdoton poistaa. Steariinin poistaminen puupinnalta (esim. helposti naarmuuntuva piano tai kiiltävä puinen ruokapöytä) onnistuu, kun raavit sen hellästi irti muovisella jääraapalla. Muovinen apuväline ei naarmuta kiiltävää pintaa. Jos pintaan jää rasvainen jälki, voit pyyhkiä pinnan vielä Tolu Käyttövalmis -suihkeella ja puhtaalla siivouspyyhkeellä. Steariini on myös helppo poistaa pöytäliinasta tai muusta kankaasta.

Toimi näin: Vie kangas kylmään (pakastin, jääkaappi tai ulkoilma talvella). Kun steariini on kunnolla jähmettynyt, rapsuta se irti kankaasta. Jos kankaaseen on ehtinyt imeytyä steariinia, aseta kangas silityslaudalle nurja puoli ylöspäin ja tahran alle talouspaperia. Silitä kohtaa silitysraudalla nurjalta puolelta (muista katsoa kankaasta sille sopiva oikea lämpötila!). Näin steariini imeytyy sulaessaan talouspaperiin. Jos kankaaseen jää öljytahra, heitä kangas vielä pesukoneeseen.

 

7. Puhelimen näytön puhdistaminen

Kosketamme, pyyhimme tai painamme puhelimen näyttöä huikeat 2,617 kertaa päivässä. Rasva siirtyy puhelimen pintaan sormesta ja tekee puhelimesta likaisen. Puhelimet ovat koko ajan alttiina myös pölylle ja lialle, joten ne muuttuvat nopeasti melkoisiksi bakteeripesäkkeiksi.

Toimi näin: Pese suojakuori Mini Risk -käsitiskiaineella. Pyyhi puhelin Tolu Helppo Puhdistajalla kostutetulla liinalla. Kuivaa puhelin ja kuori huolellisesti.

 

8. Ilmanraikastin kotiin

Hajuaisti on ihmisen toiseksi tärkein aisti näköaistin jälkeen. Tuoksut jäävät mieleen ja tuovat muistoja. Kukat ja ilmanraikastimet ovat hyvä tapa pitää koti hyvän tuoksuisena ja raikkaana. Ne myös kruunaavat kodin tunnelman – korostavat juhlan, piristävät arkea ja raikastavat kotia. Tuoksu voi rentouttaa, virkistää, aktivoida tai vain huomaamatta raikastaa ja neutralisoida kodin eri tilojen tuoksuja.

Toimi näin: Raikasta kotia kätevällä ilmanraikastimella. IBA Coral Reef Pyramid on piristävä sitrustuoksu ja se sisältää eteerisiä öljyjä, jotka täyttävät kestävän kehityksen kriteerit. Sen ainutlaatuisen tyylikäs muotoilu sopii sisustukseen ja on helppokäyttöinen – et tarvitse täyttöpulloja, tikkuja tai paristoja. IBA raikastimissa on jatkuvasti vaikuttava tuoksu, joka kestää jopa 4–6 viikkoa!

Vinkit

Joka kodissa näkyy elämisen jälki ja välillä tuntuu, että kodin puhtaana pitämiseen menee liiaksi aikaa. Siksi tänne on koottu vinkkejä helpottamaan arkielämää. Puhtaassa kodissa on mukava asua.