Etsivulle ⟩ Pyykinpesu – 8 vinkkiä vaatteiden puhdistukseen

Pyykinpesu – 8 vinkkiä vaatteiden puhdistukseen

Mitkä ovat tahranpoiston kulmakivet? Mikä pyykinpesuaine kannattaa valita valkopyykille? Entä kannattaako huuhteluainetta käyttää? Tarkista kahdeksan tärppiä artikkelista.

 1. Käytä huuhteluainetta
 2. Valitse sopiva pyykinpesuaine
 3. Valitse oikea pyykin pesulämpötila
 4. Pyykinpesu käsin kannattaa toisinaan
 5. Värinpoiston voi tehdä myös kotona
 6. Suorita säännöllinen pesukoneen puhdistus
 7. Pidä kurissa pesukoneen täyttömäärä
 8. Muista myös tahranpoisto

 

1. Käytä huuhteluainetta

Huuhteluaine on oivallinen tapa raikastaa ja pehmentää pyykkiä. Esimerkiksi Mini Risk -huuhteluaine tekee pyykistä pehmeää ja tuoksutonta sekä helposti siliävää. Huuhteluaineen käytöllä onkin useita etuja.

 1. Huuhteluaine vähentää tekstiilien sähköisyyttä keräämällä kuituihin kosteutta, jolloin staattisen sähkön muodostus on paljon vähäisempää.
 2. Huuhteluaine pehmentää pyykkiä ja silottaa kuidun pintaa vähentäen näin mekaanista ihoärsytystä kuten myös helpottaa tekstiilien silittämistä. Esimerkiksi lakanoista tulee huuhteluaineen avulla miellyttävän pehmeät.
 3. Huuhteluaineen ansiosta tekstiilit, kuten neuleet ovat talvipakkasillakin ilmavan pehmeitä eivätkä sähköisiä.
 4. Pyykki kuivuu nopeammin, koska huuhteluaineen käytön ansiosta pyykki luovuttaa enemmän vettä linkouksen yhteydessä ja sisältää vähemmän vettä kuivumaan laitettaessa.

Huuhteluainetta voi huoletta käyttää lähes kaiken pyykin kanssa, mutta froteepyyhkeet, uimapuvut ja mikrokuituliinat kannattaa kuitenkin pestä ilman huuhteluainetta, sillä huuhteluaine voi vahingoittaa niiden erityisominaisuuksia.

 

2. Valitse sopiva pyykinpesuaine

Parhaan lopputuloksen takaamiseksi pestävät tekstiilit kannattaa lajitella värin ja tekstiilityypin mukaan: Vaaleat ja valkoiset tekstiilit pestään valkopesuaineella ja värilliset vaatteet kirjopesuaineella. Värillinen vaate kannattaa pestä ensimmäisellä kerralla erikseen.

Mikäli valkopyykkiä pestään säännöllisesti kirjopesuaineella saattaa se aikaa myöten harmaantua tai kellastua. Hohtavan valkoisen värin palauttaminen takaisin lempivaatteeseen ei ole vaikeaa – se vaatii vain oikeat välineet ja tuotteet. Esimerkiksi Mini Risk Valkopyykille tarkoitettu pesujauhetiiviste sisältää valkaisuainetta, joka auttaa säilyttämään tekstiilien valkoisen värin puhtaana ja kauniina. Se on myös allergiaystävällinen valkopyykin pesuaine.

Perinteikäs Marseille-saippua on loistava ekologiseen pyykinpesuaine, sillä se on hajusteeton sekä väri- ja säilöntäaineeton. Marseillen saippua soveltuu erinomaisesti herkkien materiaalien, kuten silkin, villan ja (vesipesun kestävän) mokan puhdistukseen.

Urheiluvaatteiden pesu vaatii paljon pesuaineelta vaatteiden teknisten ominaisuuksien ja hikisen käyttötarkoituksen takia. Hyvä pesuaine urheiluvaatteille on esimerkiksi Perlana Sport, joka säilyttää teknisten vaatteiden mikrohuokoisen kalvon toimintakykyisenä. Samalla se poistaa urheiluvaatteista epämiellyttäviä hajuja ja antaa raikkaan, pitkäkestoisen tuoksun.

Puuvilla- ja puuvillasekoitetekstiileille sopii erinomaisesti Perlana Care&Repair pyykinpesuneste. Se on loistava pyykinpesuaine puuvillan pesuun, sillä se estää tehokkaasti puuvillaisten tekstiilien nukkaantumista.

 

3. Valitse oikea pyykin pesulämpötila

Pyykkiä pestessä on kiinnitettävä huomiota myös pesulämpötilaan.

 1. Kirjopyykki pestään 30-40°C asteessa.
 2. Valkopyykkiominaisuus aktivoituu yli 50°C asteessa.
 3. Mikrokuitu- ja viskoosikankaat sekä elastaani pestään 30 asteessa.

Liian korkea lämpötila saattaa muuttaa tekstiiliä: villa huopuu, silkki kovettuu, akryyli venyy ja puuvilla kutistuu. Noudata siksi aina tekstiilin pesuohjeita.

 

4. Pese vaatteet tarvittaessa käsin

Pesu pesukoneessa voi vaurioittaa tai kutistaa herkkiä vaatteita, joten pyykinpesu käsin voi olla tarpeellista herkkiä materiaaleja puhdistettaessa. Myös mökillä vietetty kesäloma voi vaatia ajoittaista vaatteiden käsinpesua. Näin onnistut:

 1. Liuota pieni, noin peukalonpäänkokoinen pala Havu Mäntysuopa-saippuaa kuumaan veteen.
 2. Lisää kylmää vettä, kunnes liuos on haaleata ja upota pestävä pyykki siihen.
 3. Anna vaatteiden liota muutama tunti tai yön yli.
 4. Vaihda vesi, voit vielä hieroa itsepintaisiin tahroihin lisää saippuaa.
 5. Huuhtele. Viimeisen huuhdeveden tulee olla aivan kirkasta. Viimeiseen huuhteluveteen voi lisätä hieman suolaa estämään hienhajua ja pikkuriikkisen etikkaa kirkastamaan värejä.
 6. Anna kesätuulen kuivata vaatteet pehmeän raikkaiksi.

Halutessasi voit myös laittaa likaiset vaatteet liedelle isoon kattilaan hautumaan. Lisää lämmintä, saippuaista vettä kattilaan niin paljon, että vaatteet peittyvät. Kuumenna ja liikuttele vaatteita silloin tällöin esim. kauhalla. Anna veden sekä pyykin jäähtyä ja huuhtele sitten vaatteet väljässä vedessä. Älä liota värillisiä puuvillavaatteita ja -sukkia, vaan pese heti lämpimässä suopavedessä ja huuhdo haaleassa vedessä.

Farkkujen pesu käsin

Farkkuja ei kannata pestä liian usein, sillä se voi pilata vaatteen ennenaikaisesti. Useammassa lähteessä farkkujen pesua suositellaan noin 5–10 käyttökerran jälkeen, mutta osa ihmisistä venyttää pesuväliä jopa puoleen vuoteen. Farkut kannattaa kuitenkin raikastaa tasaisin väliajoin tuulettamalla niitä ulkona. Kun pesuaika vihdoin koittaa, seuraa näitä ohjeita:

 1. Käännä farkut nurinpäin.
 2. Pese farkut ne joko käsin tai hellävaraisella ohjelmalla pesukoneessa. Käytä viileää vettä ja väriä säästävää pesuainetta.
 3. Huuhtele farkut huolellisesti.
 4. Rullaa housut ja painele ne kuiviksi – kankaan kiertäminen ja vääntäminen ei tee farkuille hyvää. Vältä myös kuivausrumpua ja anna farkkujen kuivua itsekseen, jos mahdollista.

 

5. Värinpoiston voi tehdä myös kotona

Kun haluat värjätä tummansävyisiä kankaita vaaleiksi tai vaihtaa tekstiilien värin kokonaan, tarvitset avuksi värinpoistajaa. Värinpoisto kotona onnistuu esimerkiksi Dylon Pre-Dye värinpoistajan avulla. Se sopii puuvillan, viskoosin ja pellavan käsittelyyn (ei sovellu polyesteriin, akryyliin, nailoniin, villaan, silkkiin ja erikoiskäsiteltyihin tekstiileihin).

 1. Kaada pussin sisältö pesukoneen rumpuun.
 2. Laita tekstiili pesukoneeseen ja valitse pisin ja kuumin pesuohjelma.
 3. Kun pesuohjelma on päättynyt, pese tekstiili normaalilla pesuohjelmalla.

 

6. Suorita säännöllinen pesukoneen puhdistus

Pesukone pysyy paremmassa kunnossa ja kestää pidempään, jos puhdistat sen vähintään kerran tai kaksi vuodessa.

 1. Laita pesuainelokeroon ruokalusikallinen sitruunahappoa mahdollisen homeen, kalkin ja ruosteen poistamiseksi.
 2. Käytä pesukonetta tyhjänä 90-95 asteen pesuohjelmalla, ilman pesuainetta.

 

7. Pidä kurissa pesukoneen täyttömäärä

Pesukonetta käytettäessä suositellaan ympäristöohjelmien mukaisesti välttämään vajaatäyttöä. Liian täysi pesukone aiheuttaa pesutuloksen kärsimisen. Sopiva pesukoneen täyttömäärä on kaksi kolmasosaa rummun tilavuudesta. Päällä täytettävissä koneissa nyrkin pitäisi mahtua rannetta myöten rummun sisään pyykin päälle.

 

8. Muista myös tahranpoisto

Tahranpoistossa nopeus on valttia, mutta tahra kannattaa myös tunnistaa huolella ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. Esimerkiksi veri, mustikka ja kuulakärkikynä vaativat kaikki hieman erilaisia toimia tahranpoistossa. Osa tuoreista tahroista lähtee ilman vahvempia aineita joko nestemäisellä pyykinpesuaineella tai käsitiskiaineella käsitellen.  Kaikki tahrat eivät lähde pesussa ja ne pitää käsitellä erikseen ennen pesua esimerkiksi tahranpoistoaineella, Havu Mäntysuopalioksella tai Marseillen saippualla.

 1. Esikäsittele tahra sille parhaiten sopivalla aineella, esimerkiksi Mini Risk White nestemäisellä pyykinpesuaineella.
 2. Pese tahriintunut vaate normaalisti pesukoneessa tahralle ja tekstiilille sopivassa pesulämpötilassa.
 3. Tarkista, onko tahra lähtenyt ennen vaatteen kuivaamista. Älä kuivaa tahraista vaatetta kuivausrummussa, sillä se saattaa kiinnittää tahran vaatteeseen pysyvästi.
 4. Toista esikäsittely ja pesu tarvittaessa.

Tahranpoisto käsin onnistuu, kun kaadat pienen lorauksen nestemäistä Havu Mäntysuopaliuosta tahraan. Painele ja anna vaikuttaa jonkin aikaa. Huuhtele lopuksi useampaan kertaan.

Tahranpoisto matosta

Tahranpoisto matosta hoituu näppärästi, edullisesti ja myrkyttömästi ruokasoodan avulla. Se puhdistaa, desinfioi ja poistaa epämiellyttävät hajut matosta.

 1. Imeytä tahra ensin rättiin tai talouspaperiin. Älä hankaa tahraa, jotta se ei imeydy kiinni maton kuituihin.
 2. Kaada ruokasoodaa tahran päälle ja painele kevyesti talouspaperilla. Jos kyseessä on rasvatahra, sekoita soodaan yhtä suuri määrä suolaa. Anna tahran imeytyä ruokasoodaan ja odota kunnes tahra on kuivunut.
 3. Jos kyseessä on rasvatahra, anna seoksen vaikuttaa matolla 4–5 tuntia. Imuroi matto puhtaaksi. Jos tahra ei ole poistunut, voit ottaa avuksi käsitiskiaineen. Kaada tiskiainetta tahran päälle ja pyyhi kostealla rätillä.

Tahranpoisto vauvanvaatteista

Vauvanvaatteita pestessä on tärkeää löytää hellävarainen pesuaine, joka tehoaa vaikeimpiinkin tahroihin. Esimerkiksi kaikki Mini Risk -tuotteet on kehitetty yhdessä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa ja testattu dermatologisin testein ihotautilääkärien valvonnassa.

 1. Valitse mieto, hellävarainen ja hajusteeton pesuaine.
 2. Esikäsittele vaikeimmat tahrat Mini Risk Color nestemäisellä pyykinpesuaineella.
 3. Laita vaatteet pesukoneeseen. Käytä aina nestemäistä pesuainetta, jotta pyykkiin ei jää pesuainejäämiä.
 4. Käytä myös Mini  Risk huuhteluainetta! Huuhteluaine sopii vauvanvaatteisiin loistavasti, sillä se vähentää ihoärsytystä poistamalla sähköisyyttä ja tekemällä pyykistä pehmeää.
 5. Pese vaatteet noudattaen valmistajan antamia pesuohjeita.

Vinkit

Joka kodissa näkyy elämisen jälki ja välillä tuntuu, että kodin puhtaana pitämiseen menee liiaksi aikaa. Siksi tänne on koottu vinkkejä helpottamaan arkielämää. Puhtaassa kodissa on mukava asua.